HTML

Vasvári - Database Vault, Advanced Security

Önálló laboratóriumi segédlet. Advanced Security, Database Vault dokumentációk, tesztelések, gondok, eredmények.

Friss topikok

  • Mosolygó Ferenc: Szia! Az Oracle-nél én foglalkozom a Database Vault-tal. Van egy általam készített demo script am... (2007.11.15. 15:14) Windows, Oracle telepítés
  • Sárecz Lajos: Szia! Nem éltél a felkínált kozultációs lehetőséggel. Ez azt jelenti, hogy gond nélkül haladsz a ... (2007.11.06. 11:48) Linux telepítés
  • vasvarianna: Az Oracle 10g telepítése elmaradt, miután a Linux telepítése várakozáson felüli sebességgel megtör... (2007.10.06. 14:06) bevezető

Linkblog

3. Kulcsok tárolása

2008.10.01. 08:32 vasvarianna

1.       Mi a HSM, és mire használható?

Hardware Security Module (HSM) fizikai eszköz, mely a titkosító kulcsok tárolásáról gondoskodik. Biztonsági memóriája segítségével hajtja végre a kódolást, dekódolást. Az Oracle Wallet biztonságosabb megoldása. A kulcs védett az illetéktelen hozzáférési kísérletektől, mivel nem egy operációs rendszerfájl, hanem fizikai berendezés. Minden művelet, ami a kulcsot használja, a HSM-en belül történik. A kulcs így nem kerül át veszélyes memóriába. A HSM-et újra aktiválni kell, ahányszor az adatbázis újraindul. Menedzselése a biztonsági adminisztrátor felelőssége. Ha az adatbázis nyilvános kulccsal titkosított oszlopot tartalmaz, az oszlopot visszaállítja, majd újrakódolja HSM-alapú, AES szimmetrikus kulcsú titkosítással.

 

2.       Wallet elhelyezésére és karbantartására milyen lehetőségek állnak rendelkezésre?

A wallet lehet egy előre megadott helyen megosztva más adatbázis komponensekkel, vagy elkülönítve tároljuk külön modulban a mesterkulcsot (ezt ajánlja az Oracle). A második esetben lehetőség van automatikus elérésre (auto-login), amikor a tárca folyamatosan nyitva van. Akkor használatos, ha nincs szükség erős biztonsági intézkedésekre (például csak akkor legyen nyitva, ha a megfelelő személy használja), kényelmes hozzáférést jelent a titkosított adatokhoz adatbázis újraindulása esetén is. A külön modul használata elszeparálja az alap adatbázis-kezelő programokat a titkosítási műveletektől, lehetővé téve az adatbázis adminisztrátor és a biztonsági adminisztrátor feladatainak szétválasztását. A biztonság fokozódik, mivel a wallet jelszava az adatbázis admin előtt ismeretlen, megkövetelve, hogy a biztonsági admin feladata legyen a tárca kezelése.

 

3.       Windows környezetben milyen lehetőségek vannak tárcák tárolására?

Windows rendszerben lehetőség van többszörös wallet tárolására a registryben, előnyei

·       könnyebb hozzáférés felügyelet: a wallet a felhasználó profil területén tárolva csak a felhasználónak engedélyezi a hozzáférést, kilépésével a wallethez férést is meggátolja

·       könnyebb adminisztráció: nincs szükség engedélyek kérésére, a wallet automatikusan törlődik a profil törlésével. Az Oracle Wallet Manager létrehozható, és kezelhető a registryn belül.

támogatott lehetőségek:

·       registryben létrehozott, registrybe mentett, registryből törölt wallet

·       elmentés másik registry területre

·       fájlrendszerben megnyitott wallet mentése registrybe, és fordítva

 

4.       Milyen feladatokat lát el az Oracle Wallet Manager?

A wallet gondoskodik a szükséges tároló helyről, ahol biztonságban tudhatók az igazolások, valamint megbízhatósági pont, ahol a partner hitelessége ellenőrizhető (tanúsítvány - aláírt adatstruktúra, ami összeköti a hálózati személyazonosságot a megfelelő nyilvános kulccsal). A tárca erős jelszóval védett (min 8 karakter, nincs max hossz, kevert betű, szám vagy egyéb karakterek). A kulcsok tárolása X.509-es szabvánnyal karöltve, 3DES titkosítással történik. Ezen adatok kezelését, szerkesztését végzi az Oracle Wallet Manager:

·           wallet létrehozása

·           igazolás-kérés létrehozása

·           PKI-alapú szolgáltatások eléréséhez a wallet megnyitása

·           wallet kihelyezése külső környezetbe (harmadik fél)

·           PKCS #12 formátumú wallet behozatala külső helyről

·           wallet fel- és letöltése

·           igazoló iratok biztonságos hardver modulba mentése API-k segítségével, amely eleget tesz a 11-es számú nyilvános kulcsú titkosítási szabványnak (PKCS #11 – Public-Key Cryptography Standards #11)

 

5.       Mit jelent az auto-login, mikor használható?

Auto-login az automatikus wallet-hozzáférést jelent, ha a wallet-et külön modulban tároljuk. PKI-alapú hozzáférést jelent  a szolgáltatásokhoz mellőzve az emberi beavatkozást. Használata létrehoz egy elhomályosított wallet-másolatot, amelyet addig használ automatikusan, amíg az auto-login módot ki nem kapcsoljuk. Auto-login wallet-eket fájlrendszeri engedélyek védik. Auto-login módban csak az operációs rendszer felhasználója, aki a wallet-et létrehozta, tudja kezelni Oracle Wallet Manager-en keresztül.
Engedélyezni kell az auto-logint, ha egyszeri belépési hozzáférést (Single Sign-on) szeretnénk összetett Oracle adatbázisokhoz.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vasvari.blog.hu/api/trackback/id/tr57690213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása