HTML

Vasvári - Database Vault, Advanced Security

Önálló laboratóriumi segédlet. Advanced Security, Database Vault dokumentációk, tesztelések, gondok, eredmények.

Friss topikok

  • Mosolygó Ferenc: Szia! Az Oracle-nél én foglalkozom a Database Vault-tal. Van egy általam készített demo script am... (2007.11.15. 15:14) Windows, Oracle telepítés
  • Sárecz Lajos: Szia! Nem éltél a felkínált kozultációs lehetőséggel. Ez azt jelenti, hogy gond nélkül haladsz a ... (2007.11.06. 11:48) Linux telepítés
  • vasvarianna: Az Oracle 10g telepítése elmaradt, miután a Linux telepítése várakozáson felüli sebességgel megtör... (2007.10.06. 14:06) bevezető

Linkblog

Funkcionális terv 2.

2008.10.27. 15:26 vasvarianna

Komponensek – legkisebb, még komplex feladattal rendelkező egységek

Kliens-szerver alapú rendszer lévén az alábbi felosztás e szerint történik.

 

Szerver-oldali komponensek

Kapcsolatért felelős komponens

Klienstől érkező kapcsolatépítő, -bontó kérések, adatátvitel intézése.

Adatbázis komponens

Az adatokat tároló modul, a lekérdezések, módosítások főszereplője. A rajta végzett műveletek eredményeit szükség esetén a szerver továbbítja a kliens felé.

DB-Szerver

A szerver-oldalt vezérlő modul. Feladata az egyes modulokból érkező adatok feldolgozása, lekérdezések, módosítások elvégzése. Ő irányítja a többi szerver-oldali komponens működését.


Kliens-oldali komponensek

Kapcsolatért felelős komponens

A szerver-oldal megfelelő komponensével tart kapcsolatot, a bejelentkezést, adatátvitelt, kijelentkezést intézi.

Felhasználói komponens

adatbázis (user-DBA esetén a felhasználók) adatainak lekérdezése, módosítása, törlése egy felhasználóbarát felületen keresztül. A változtatási és lekérdezési kéréseket továbbítja a szerver irányába, valamint az onnan érkező adatokat megjeleníti. A felhasználó ezzel a modullal tart kapcsolatot.

Kliens modul

A kliens-oldal vezérlő modulja. Ő irányítja a többi, kliens-oldali komponens működését. Az érkező jeleket, adatokat ő érzékeli, és továbbítja a megfelelő modul felé.

 

Futtatási, fejlesztői környezet

Szerver-oldal esetén bármely operációs rendszer megfelelő, amelyhez elérhető a 11g megfelelő kiadása. Legkönnyebb természetesen a már meglévő rendszerre implementálni. De ez sem követelmény.

Kliens-oldali felhasználói felület esetében adta magát a Java használata. Nem csak az operációs rendszer-függetlensége lényeges tényező, de az Oracle elkötelezettsége a Java mellett saját fejlesztői környezettel döntő érvnek bizonyul. Így nem kell minden résztvevőnek alkalmazkodnia egy adott elképzeléshez, egy új szerv belépéskor maradhat saját operációs rendszerénél, csak a kliens programot kell telepítenie.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vasvari.blog.hu/api/trackback/id/tr93734501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása