HTML

Vasvári - Database Vault, Advanced Security

Önálló laboratóriumi segédlet. Advanced Security, Database Vault dokumentációk, tesztelések, gondok, eredmények.

Friss topikok

  • Mosolygó Ferenc: Szia! Az Oracle-nél én foglalkozom a Database Vault-tal. Van egy általam készített demo script am... (2007.11.15. 15:14) Windows, Oracle telepítés
  • Sárecz Lajos: Szia! Nem éltél a felkínált kozultációs lehetőséggel. Ez azt jelenti, hogy gond nélkül haladsz a ... (2007.11.06. 11:48) Linux telepítés
  • vasvarianna: Az Oracle 10g telepítése elmaradt, miután a Linux telepítése várakozáson felüli sebességgel megtör... (2007.10.06. 14:06) bevezető

Linkblog

Biztonsági bevezető

2008.03.27. 13:27 vasvarianna

Adatbázis biztonság

 

Az alábbi felsorolás az adatbázisok biztonságát növelő elemeket és a fontosabb óvintézkedéseket tartalmazza. Feladatomban a több cég által közösen használt adatbázis korlátairól, előnyeiről és lehetőségeiről adok összefoglalót. Ehhez a legfontosabb szempontot a biztonság jelenti. Közös adatbázis használatában nagy segítséget nyújt a Database Vault, valamint az Advanced Security. Ezen termékek plusz szolgáltatásai átláthatók, ha ismerjük az ORACLE alapvető biztonsági intézkedéseit.

 

1. Felhasználói fiók

1.1 user account (felhasználói fiók)

ORACLE-ben a felhasználói fiók többek között hitelesítési eljárást tartalmaz, amelyhez minden felhasználónak jelszóra van szüksége. A fiók státuszokkal is rendelkezik; lehet zárolt (nem hozzáférhető - locked), valamint a jelszó státusza lejártat jelezhet (expired), például adott idő után frissítésre ítélt jelszó nem kerül módosításra, de léteznek eleve lejárt jelszavak, ilyet találunk a minta sémáknál (sample schema).

Account létrehozásakor felhasználónevet, jelszót, alapértelmezett táblahelyet jelölünk ki, valamint rendszer- és objektum jogokat, és szerepkört adunk hozzá.

Létrehozhatunk alkalmazások által használt fiókot is. Az alkalmazások ezen keresztül kapcsolódnak az adatbázishoz, de felhasználó nem tud bejelentkezni vele, megelőzve az illetéktelen közvetlen hozzáférést és a (nem szándékos) károkozást.

 

Az adatbázis installálásakor automatikusan létrejönnek adminisztratív fiókok (SYS, SYSTEM, SYSMAN, DBSNMP), amelyek nem törölhetők, és magasszintű hozzáférést jelentenek, úgymint adatbázis leállítása, indítása, tárhelyek menedzselése, felhasználók létrehozása.

Az adatbázisok belső fiókokat is tartalmaznak, amelyet a user nem használhat fel, és nem is törölhet.

 

Az adminisztratív usereket az adatbázis telepítéskor automatikusan létrehozza. Magasszintű feladataik között szerepel az adatbázis és felhasználóinak menedzselése. Két fajtája van, SYS és SYSTEM. SYS user több funkciót tartalmaz: SYS-ként felhatalmazást kaphatunk biztonsági mentésre (backup), állapot-visszaállításra vagy adat visszanyerésre (recover) és verziófrissítésre (upgrade). Továbbá a SYS séma tárolja a data dictionary (adatszótár) alaptábláit, amelyek kritikusak az egész adatbázis futtatásához, nem szabad megváltoztatni. Sőt, a SYS sémában nem szabad más táblát létrehozni.


Az ORACLE javaslata, hogy minden felhasználónak pont a kellő jogokat biztosítsuk, ami a feladat ellátásához szükséges, és nem többet!

 

1.2 Schema (séma)

Felhasználó létrehozásakor értelemszerűen sémát is létrehozunk. A séma logikai gyűjtőnév, a felhasználó adatbázis-objektumait tartalmazza (ilyenek például a táblák, nézetek, triggerek). Lehetőség van minta sémák (sample schema) létrehozására is, amely alkalmas a tapasztalatszerzésre, anélkül, hogy a fontos adatokat veszélyeztetnénk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vasvari.blog.hu/api/trackback/id/tr49398979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása